fredag, november 27, 2009


12 av 1001 böcker

Philip Roth – Amerikansk Pastoral (1997)

Det har inte varit så att lusten att läsa boken har varit gigantisk varje kväll. Men jag tror att nu när bokpärmarna är igenslagna så kommer historien hänga kvar i minnet ganska länge.

Philip Roth kommer ju egentligen inte med något nytt. Alla vet att det man ser på ytan oftast inte stämmer. Men i den här boken lyckas Roth krackelera hela den amerikanska drömmen och även den enskilda människans hopp om att leva felfritt. Han gör det på ett oerhört stiligt sätt och det finns härliga partier i boken. Särskilt den långa avslutande middagsbjudningen, där hycklandet kring bland annat pornografi, religion, alkoholism och skönhet diskuteras av middagsgästerna, är suverän litteratur.

Grundhistorien i boken handlar om Seymour Levov. Han härstammar från en judisk familj som jobbat sig upp och nu har Seymour ärvt familjeföretaget som gör damhanskar. Seymour, eller Swede som han kallas, lever ett perfekt liv. Han har pengar, barn en fin fru och en sport och militär bakgrund som gett honom status. Men allt ändras när hans dotter Merry med rebelliska antikrigsmetoder spränger en bomb i den lilla stadens postkontor. En person dör och dottern rymmer från allt. Seymour försöker fortfarande leva som vanligt men under ytan finns det något annat. Detta andra skildrar Roth mycket skickligt.
Betyg: GGGG

3 kommentarer:

Anders sa...

Nu slumpar det sig så att jag också nyss läst den här boken (läste ut den i förra veckan) och jag tyckte den hade en del lysande passager. (Eftersom ni inte har den på bibblan, fick jag punga upp med 250 spänn på Bokbörsen. Som hittat...) Som vanligt när det handlar om amerikansk litteratur var det ingen munter läsning. Men mycket välskrivet. Däremot tycker jag att Roth var alltför ingående i just handskmakeriet - tröga nördpartier han gärna kunde filat ner till ett minimum. En fyra ger jag den.

TS sa...

Verkar intressant och finns på min mentala läslista. Tack för påminnelsen.

Mattias sa...

Sorry Anders, det är jag som har haft bibliotekets bok men tydligen glömt att låna ut den.

Visst, man vet alldeles för mycket om damhandskar efter ha läst boken.

Men Torbjörn, den är helt klart läsvärd. Jag hade faktiskt bara läst boken Envar, som var kalas, av Roth innan och jag är väldigt sugen på hela hans författarskap nu. Men det finns ju jäkligt många andra böcker man är sugen på också.