söndag, januari 21, 2007

25 av 1001 album

Joan Baez - Joan Baez (1960)

I höstas läste jag en ganska intressant självbiografi om Joan Baez. Tonen i boken var på gränsen till självupptagen men det är klart att Baez varit väldigt aktiv i många människorättsgrupper. Hon har varit ledare för många fredsmarscher, riskerat livet i Vietnam och varit i Polen när det stormades som värst kring Lech Walesa bland annat. På något sätt har hon därför kanske rätten till att föra fram sig själv i god dager.

Det jag ändå kommer ihåg mest från boken var hennes sätt att hitta älskare på. Hon verkade hitta dem på alla möjliga platser. En tysk kille raggade hon upp på en flygplats. Han följde sedan med på hennes turne som sällskap. Så kan det gå.

Den här skivan, hennes debut, innehåller nästan enbart traditionella folksånger. De görs dock med sådan inlevelse att det var något alldeles nytt på den amerikanska folkscenen som började ta fart. Hennes höga rena röst kan till en början kännas lite för perfekt men det finns något i den som gör att man inte stör sig på den tekniska skickligheten. Hon kan helt enkelt berätta en historia på ett trovärdigt sätt.

Betyg: GGG
Favorit: John Riley

Inga kommentarer: