torsdag, januari 02, 2014

Tung läsning


Åsne Seierstad - En av oss

Avslutade året med att läsa en av de absolut ohyggligaste böcker jag läst. Men helt klart också en av de bästa faktaböckerna. Åsne Seierstads porträtt av Breivik och hans dåd beskrivs med sådan precision att det är omöjligt att lägga från sig boken. Fast man vet ungefär hur allt hade gått till så är det extremt påfrestande läsning. Dåden är så osannolikt hemska att man inte kan ta in att det är sant.

Boken handlar till större delen om Breivik men den följer också några av de ungdomar som dog. Att följa deras historia parallellt med Breiviks förberedelser är grymt. Man vill bara att han ska bli upptäckt. Vilket också är nära att ske ett antal gånger. Framförallt är det oerhört frustrerande att läsa om polisen närmast totala misslyckande efter att bomben sprängts i Oslo. 6 minuter efter bomben har man ett signalement och registeringsnummret på bilen som Breivik åker med mot Utöya. Informationen slarvas bort. Vilket bara var ett av många fatala fel innan Breivik blev stoppad.

Det krävs något extra av en författare att skriva om den här historien och den här mannen. Huvudpersonen är ju ett av de största kräk som funnit på vår jord och jag antar att det måste bli dilemman hela tiden när man ska skriva sakligt om honom. Åsne Seierstad lyckas.




Inga kommentarer: