fredag, januari 03, 2014

Stormens öga


Jesmyn Ward - Rädda varje spillra

New Orleans har fortfarande en plats i mitt hjärta efter besöket där för snart 15 år sedan. Rädda varje spillra utspelar sig i stadens utkanter under stormen Katrina. Eller den utspelar sig snarare veckan innan stormen drar in. Det är ett långt upplägg för något man vet kommer.

Berättare är 14-åriga Esch. Det hon berättar är om hennes fattiga familj bestånde av en alkoholiserad pappa och tre bröder. De bor ensligt och i något som mer verkar likna ett skjul än ett hus. Pappan känner att den här stormen kommer blir något värre än allt som varit innan. Hans alkoholintag och allmänna grymhet gör dock att han inte får något gjort och att han heller inte blir lyssnad på. Katastrofen blir ett faktum.

Egentligen är boken mer en berättlse om en amerikansk familj vid sidan av samhället än en bok om stormen. Syskonen är alla hämade av moderns död och ser inte mycket ljus i framtiden. Det är allmänt eländigt. Stormen är bara den slutgiltiga spiken i kistan.

Boken lockade inte till läsning i varje stund men historien sitter kvar. Framförallt skriver Jesmyn Ward med ett sådant språk att jag tydligt ser framför mig hur det ser ut där allting utspelades.

Betyg: GGG

Inga kommentarer: